Monday, 12 January 2015

Resepi Asam Pedas MELETOP!

Resepi Asam Pedas MELETOP!!

Bahan-bahan


  • 5 ekor ikan (jenis ikut suka).

Bahan-bahan kisaran


  • 4 biji bawang merah.
  • 8 biji cili kering (kalau nak pedas boleh tambah ikut suka)
  • Halia sebesar ibu jari kaki.
  • 1 sudu teh jintan manis (serbuk)
  • 1 sudu teh jintan putih (serbuk)
  • 1/2 sudu teh lada hitam.
  • 1/2 inch kunyit hidup.
  • 2 ulas bawang putih


Bahan-bahan tumisan


  • 1/2 bawang besar (dihiris).
  • 1/2 sudu teh biji sawi.
  • 1/2 sudu teh halba.
  • 3 tangkai daun kari.
  • air asam jawa (ikut rasa).
  • 1 biji (potong-potongkannya)
  • 6 biji bendi (boleh tambah kalau suka)
  • 1 serai-dititik.
  • Bunga kantan atau daun kesum secukupnya.
  • Minyak masak (sedikit sahaja).
  • garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara untuk membuat Asam Pedas Meletop!


Panaskan minyak,Kemudian tumis bahan bawang besar, daun kari, halba,biji sawi hingga wangi dan bawang besar sedikit layu dan mengeluarkan aroma yang wangi.
Masukkan bahan kisar yang telah dikisarkan tadi dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
masukkan air asam jawa dan air. Biarkan campuran tadi mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya,kemudian hidangkan dan nikmatilah hidangan anda!


Selamat mencuba! :)



0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Pages

Powered by Blogger.