Thursday, 8 January 2015

Resepi Daging Masak Hitam Mudah dan Enak!

Resepi Daging Masak Hitam Mudah dan Enak!!


Bahan-Bahan Yang DiPerlukan:

500gm daging

Daun kari (2 tangkai).
Bawang merah (9 ulas).
Bawang putih (4 ulas).
Halia (besar ibu jari).
Pes cili kering (2 sudu besar).
Rempah kari daging (2 suduh besar).
Kulit kayu manis (8cm).
4 batang cili merah
2 batang cili hijau
(bahan-bahan di atas perlu dicampurkan dan diblend bersama-sama)




Bahan-bahan untuk sos.

Kicap pekat (3 sudu besar).*boleh adjust-adjust*
125 ml pati santan(boleh guna santan kotak atau santan parut) 
1 sudu asam jawa ~ campurkan dengan 50ml air (ambil air nya sahaja)
Gula dan garam secukup rasa
1 kiub daging


Cara-cara penyediaan:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Gorengkan bawang besar yang telah dipotong hingga menjadi keemasan.
Kemudian,angkat dan toskan dan ketepikan.
Selepas itu,gunakan minyak lebihan yang sama tadi,tumiskan bahan yang telah dikisar tadi.Tumis sehingga baunya naik.
Masukkan daging.
Kemudian,tambahkan sos dan kiub daging.
Kacaukan daging dan kuahnya sehingga rata.
Letakkan garam dan gula untuk memperasakannya.
Masukkan cili merah , hijau dan bawang yang telah kita goreng tadi.
Dan...
SIAP!!


Selamat Mencuba Semua :)


0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Pages

Powered by Blogger.