- 4 bahagian suku peha daging ayam (Buang kesemua tulang yang ada).
- 2 biji telur ayam (ambil putihnya sahaja).
- 1 sudu besar magi cukup rasa.
- 5 sudu besar tepung jagung.
- 4 sudu besar tepung gandum.
- 4 sudu besar tepung beras.
- 1 sudu kecil lada putih (serbuk).
- Minyak banyak (deepfry).
Cara-Cara Membuatnya:-
- Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan serbuk maggi cukup rasa sehingga rata dan celupkan ke dalam telur putih.
- Kemudian campurkan serbuk lada putih, tepung jagung, tepung gandum dan tepung beras mengikut sukatan di atas dan sehingga sebati.
- Gaulkan ketulan ayam tadi bersama 3 jenis tepung tadi.
- Panaskan minyak dan jangan lupa untung menggunakan minyak dengan banyak. Deepfry kan ayam tersebut sehingga masak.
- Kemudian angkat dan rehatkannya.
- Potongkannya dan tuangkan sos lemon yang lazat!.
Bahan-Bahan Yang Perlu Digunakan(Sos Lemon):-
- 1 biji lemon (dapatkan 3 suduh besar jusnya).
- 3 biji limau sunkist (dapatkan secawan jusnya).
- 5 sudu besar kordial oren sunkist.
- 2 sudu besar sos plum.
- 1 sudu besar serbuk knorr.
- 1 labu bawang besar (cincangkannya).
- 5 ulas bawang putih (cincangkannya).
- 4 sudu besar butter.
- 3 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan tiga setengah cawan air.
Cara-Cara Membuatnya:-
- Cairkan butter dan tumiskan bawang besar serta bawang putih bersama butter tersebut sehingga wangi.
- Campurkan jus lemon yang diperah tadi, jus limau sunkist dan pekatan pati oren Sunquick, sos plum dan serbuk knorr.
- Masak campuran jus tadi sehingga masak,kemudian kecikkan api.
- Kemudian masukkan campuran tepung jagung dan kacaunya sehingga sos menjadi pekat dan likat.
- Tuangkan sos tersebut ke atas ayam tadi.
Akhirnya siap pun!!Nikmatilah hidangan anda!
Nampak best je, rasa nak cuba piilak...
ReplyDelete