Friday, 9 January 2015

Resepi Karipap Sardin TERMUDAH!!

Resepi Karipap Sardin Termudah!!


Bahan-Bahan yang digunakan untuk kulit :-


  • 2 cawan penuh tepung gandum.
  • 3 sudu tepung marjerin yang telah dicairkan.
  • 5 sudu besar minyak masak (minyak tu kalau boleh kasi suam sikit ya)
  • 1 gelas air. (guna air paip je pun takpa)
  • Garam.

Bahan Inti;
  • 1 tin sardin (kalau nak sedap guna Ayam Brand).
  • 1 biji bawang besar (potongkannya menjadi dadu).
  • 2 biji bawang putih (hiriskannya).
  • 2 sudu cili bo.
  • Garam dan gula (letak ikut kemahuan)


Cara-Cara membuat kulit karipap :-


  • 1.Masukkan tepung gandum dalam bekas. Kemudian tuangkan sediikit minyak masak yang suam dalam bekas tadi.
  • 2. Cairkan mentega(letakkan mentega tu dkt atas api). Bila mentega sudah cair, tuangkan ke dalam campuran di dalam bekas tadi dan gaulkan.
  • 3. Selepas itu, tambahkan air.Tambahkan air sedikit demi sedikit dan gaulkannya sampai campuran tadi menjadi doh dan tidak melekat lagi di tangan dan dinding bekas.
  • 4. Jangan lupa masukkan sedikit garam. 


Cara-Cara membuat inti sardin :-


  • 5. Bagi membuat intinya pula, asingkan isi sardin dengan sosnya.
  • 6. Panaskan minyak , tumiskan cili bo, bawang besar dan bawang putih.Bawang besar boleh letak ikut suka, setengah orang suka sangat bawang besar,boleh la letak banyak2.
  • 7. Bila bau dia dah naik, boleh masukkan bawang. Gaulkan dan hancur-hancurkan sedikit sardin tu.
  • 8. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian, tumiskan sehingga masak.
  • 10. Lepas tu kalau dah masak dan disejukkan, boleh lah bentukkan karipap tu macam bentuk karipap biasa.

Dah Siap 

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Pages

Powered by Blogger.