Resepi Karipap Sardin Termudah!!
- 2 cawan penuh tepung gandum.
- 3 sudu tepung marjerin yang telah dicairkan.
- 5 sudu besar minyak masak (minyak tu kalau boleh kasi suam sikit ya)
- 1 gelas air. (guna air paip je pun takpa)
- Garam.
Bahan Inti;
- 1 tin sardin (kalau nak sedap guna Ayam Brand).
- 1 biji bawang besar (potongkannya menjadi dadu).
- 2 biji bawang putih (hiriskannya).
- 2 sudu cili bo.
- Garam dan gula (letak ikut kemahuan)
Cara-Cara membuat kulit karipap :-
- 1.Masukkan tepung gandum dalam bekas. Kemudian tuangkan sediikit minyak masak yang suam dalam bekas tadi.
- 2. Cairkan mentega(letakkan mentega tu dkt atas api). Bila mentega sudah cair, tuangkan ke dalam campuran di dalam bekas tadi dan gaulkan.
- 3. Selepas itu, tambahkan air.Tambahkan air sedikit demi sedikit dan gaulkannya sampai campuran tadi menjadi doh dan tidak melekat lagi di tangan dan dinding bekas.
- 4. Jangan lupa masukkan sedikit garam.
Cara-Cara membuat inti sardin :-
- 5. Bagi membuat intinya pula, asingkan isi sardin dengan sosnya.
- 6. Panaskan minyak , tumiskan cili bo, bawang besar dan bawang putih.Bawang besar boleh letak ikut suka, setengah orang suka sangat bawang besar,boleh la letak banyak2.
- 7. Bila bau dia dah naik, boleh masukkan bawang. Gaulkan dan hancur-hancurkan sedikit sardin tu.
- 8. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian, tumiskan sehingga masak.
- 10. Lepas tu kalau dah masak dan disejukkan, boleh lah bentukkan karipap tu macam bentuk karipap biasa.
Dah Siap
0 comments:
Post a Comment