- Daging dan rebuskanya dengan pewarna merah (air rebusan jangan dibuang untuk membuat kuah).
- Sos tomato.
- Sos cili.
- Cili kering (kisarkannya).
- Kacang panjang (potong panjang-panjang).
- Carrot (potong panjang-panjang).
- Cili padi (kalau nak pedas boleh gunakan lebih).
- Garam.
- Tepung jagung.
- Halia.
Cara-cara membuatnya :-
- Gorengkan Daging yang telah direbusan tadi sehingga garing,angkat dan toskannya.
- Tumiskan bawang putih, cili padi dan halia. Kemudian setelah naik baunya,masukkan cili yang telah dikisar tadi.Tumiskan cili itu sehingga masak.
- Selepas itu,masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan air rebusan pewarna merah daging yang telah kita rebus sebentar tadi.
- Masukkan sayur-sayuran kacang panjang,carrot dan daging yang telah digoreng tadi.Kemudian,masakkanya sehingga sayuran tadi menjadi layu.
- Setelah semua bahan sudah menjadi empuk dan lembut,masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang besar yang telah dihiris.
- Tutup api dan masukkan bancuhan tepung jagung tadi.Letak dalam 2/3 sudu pun sudah memadai.(untuk kasi kuah dia pekat sedikit)
Haaaa siap punn Daging Masak Merah Ala Gerai Thai!!Selamat menjamu selera yerr.!
0 comments:
Post a Comment