Nasi Lemak Paling Mudah
Bahan-bahan untuk NASI:
4 cawan beras (kalau nak sedap guna basmathi)
6 cawan penuh santan. (kalau nak sedap guna santan kara)
2 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar (potong ikut suka)
1 batang serai, (titikkanya)
1 inci halia, (ketukkannya
4 ulas bawang putih, (ketukkanya)
1/2 camca teh halba
Garam secukup rasa(jangan letak gula dalam nasi pulak hehe)
Bahan-bahan untuk SAMBAL yang MELETOP:
2 genggam ikan bilis, bersihkan dan rendam.
2 1/2 senduk nasi cili bo.
1 inci belacan.
1 camca teh pes asam jawa.
1 biji bawang besar hiris.
Garam dan gula secukup rasa.
1 biji bawang besar.
3 ulas bawang putih.
4 biji bawang merah.
3 biji buah keras, (hiris-hiriskannya).
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur rebus secukupnya, dibelah 2
Hirisan timun secukupnya
Daun selom (optinal)
Ikan goreng @ ayam goreng
Sambal tumis
Cara-cara untuk membuat Nasi Lemak Paling Mudah
1 camca teh pes asam jawa.
1 biji bawang besar hiris.
Garam dan gula secukup rasa.
1 biji bawang besar.
3 ulas bawang putih.
4 biji bawang merah.
3 biji buah keras, (hiris-hiriskannya).
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur rebus secukupnya, dibelah 2
Hirisan timun secukupnya
Daun selom (optinal)
Ikan goreng @ ayam goreng
Sambal tumis
Cara-cara untuk membuat Nasi Lemak Paling Mudah
BAGI MEMBUAT NASI : Basuhkan beras Basmathi sebersihnya.Kemudian toskan beras Basmathi dan masukkan ke dalam rice cooker.Masukkan santan, daun pandan, serai, bawang besar, bawang putih, halba, halia dan garam secukup rasa. Kacau semua bahan tadi dan masak seperti biasa sehingga tiada air. Biar betul2 masak, kemudian gemburkan nasi guna chopstick, off kan suis rice cooker, tujuan untuk mengelakkan nasi lemak menjadi terlalu bergerak pada bahagian bawahnya. Sementara menanti nasi masak anda boleh buat sambal tumis..
BAGI MEMBUAT SAMBAL : Tumiskan bahan-bahan sambal tadi sehingga harum,Kemudian masukkan cili bo dan masaknya sehingga pecah minyak, gunakan api bersaiz sederhana dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau dan tambah ikan bilis(toskannya). Gaul rata dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali tambah hirisan bawang besar dan kacau.Masakkan sehingga pekat. Ambil sedikit sambal,kalau rasanya ok,tutupkan api,kalau tidak ok boleh la tambahkan gula atau garam secukup rasa.
Hidangkan ala-ala kampung dengan menggunakan daun pisang,dan dibungkus dengan surat khabar.Boleh juga goreng telur dan diletakkan
Semoga berjaya dalam mencuba resipi baru ini!
0 comments:
Post a Comment